tisdag, juni 03, 2008

Thomas Bodströms roman Rymmaren totalsågad

Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet och Expressen totalsågade Thomas Bodströms roman Rymmaren. Nedan återfinns några utdrag från respektive tidnings recension av Bodströms nya deckarroman.

Dagens Nyheter:

"Jag tror aldrig att jag har läst en deckare där karaktärerna varit mindre sympatiska eller mer fyrkantigt beskrivna. Inte en enda blir något mer än en klumpigt utförd, nedlåtande karikatyr, och bilden av regering och riksdag är direkt sorglig."

"Men det svåraste med "Rymmaren" är ändå språket. Thomas Bodström är, lindrigt uttryckt, ingen stilist. Själv stirrar jag länge och allvarligt på sådant som "de mörka, nästan klotrunda blodfläckarna". Den tredimensionella bilden stannar kvar på näthinnan. Som bowlingklot av blod, då?"

Svenska Dagbladet:

"Thomas Bodströms bok brister både i gestaltningsvilja, språk, psykologi och samhällskritik. Det hjälper inte att Liza Marklund på skyddsomslaget hyllar den, samma Marklund som på sista sidan avtackas för sin hjälp till författaren.

Fast där ser vi äntligen en ­gestaltad idé, bokens enda. Ty romanen handlar om den ideologiska klassens scratch my back-reflexer."

Aftonbladet:

"Thomas Bodström vill briljera som expert på rättegångssalar och regeringskorridorer, men i stället för att gestalta miljöerna föreläser han, som inför en klass på skolresa. Boken är renons på dramatik, logik, karaktärer, humor, spänning, samhällsskildring, upplösning och utlösning. Den låter inte ens ana några berättartalanger och hade aldrig gått i tryck om det inte vore för att författaren redan var ett namn. Det är också enda skälet till att boken ska filmas."

"”Sträckläsningsläge”, ljuger Liza Marklund i en blurb – försäljningsrad – på bokens ofrivilligt komiska omslag, där Thomas Bodström poserar som vore han Gud själv."

Expressen:

"Bodström försöker skriva rak kvällstidningsprosa à la Liza Marklund – som mycket riktigt har skrivit en hejaramsa på omslaget – men förlorar sig alltsomoftast i förnumstiga redovisningar av romanpersonernas triviala tankeverksamhet, ungefär som Camilla Läckberg."

Dagens Nyheter:
Thomas Bodström: "Rymmaren"

Svenska Dagbladet:
Gästspel i en lägre litterär division

Aftonbladet:
Varför?

Expressen:
Thomas Bodström / Rymmaren. Sven-Erik Alhem / Advokaten & fru Justitia

Bloggar.se:
, , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte läst Rymmaren men väl avnjutit den tillsammans med Ola Rapace. Mitt förslag är "LYSSNA DEN" eller vänta på filmen/TV-Serien, fast det dröjer väl ett tag. Fantiserar redan om vem som ska spela vem? Katarina Ewerlöv som den kvinnliga polisen Susanne?

//Madeleine

John Berg sa...

Rapace i all ära, men jag vill inte ägna min tid till att lyssna på en simpel kioskdeckare. Om man nu ändå ska ta sig tid att lyssna på Bodströms litterära snedsteg så borde man åtminstone inte betala för besväret. Copy and paste länken nedan.

The Pirate Bay, Rymmaren - Thomas Bodström:
http://thepiratebay.org/tor/4194857/Rymmaren_-_Thomas_Bodstr__m