torsdag, augusti 07, 2008

Expressens Ulf Nilson om hatbrott

Expressens Ulf Nilson uppmärksammade diskrimineringen av icke homosexuella medborgare i en krönika härförleden.

Ulf Nilson:

"Om någon rånar en bög eller en flata är det ett hatbrott. Om samme man eller kvinna rånar mig, så är det ett vanligt rån. Ålderstigna, heterosexuella gubbar är det inget pris på och detsamma gäller "vanliga" äldre kvinnor; patetiskt och fördomsfullt, är allt jag kan säga."

Lagstiftningen gällande så kallade hatbrott torde utan tvekan vara såväl patetisk som fördomsfull.

Expressen:
Alla våldsbrott är väl hatbrott?

Bloggar.se:
, , , , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Fast det vore ju bra om man höll sig till sanningen. Det är inte någon skillnad om en bög eller en heterosexuell man blir rånad, i fråga om straffskala. Om det däremot ex. används ett övervåld som motiveras av offrets sexuella läggning, religion etc., då faller det under begreppet hatbrott.

Tråkigt att Ulf Nilsson försöker ljuga alla läsare rakt i ansiktet. Ohederligt.

John Berg sa...

Varför inte döma aktuell gärningsman till ett längre fängelsestraff till följd av övervåld oberoende av brottsoffrets sexuella läggning? Varför överhuvudtaget använda sig av benämningen hatbrott?

Anonym sa...

Hej John,

Om motivet till din brottsliga gärning inte är annat än att förödmjuka/förstöra för ditt offer enkom, och enkom, för att han eller hon är homosexuell?

Är det tycker du ett "vanligt" bott?

Motivet til ett brott är ju alltid det som rätten måste bedömma och det är en väsentlig skillnad om du slår ner någon för att han "förolämpade din flickvän" eller för att du såg honom kyssa sin pojkvän.

Lite ärlighet i debatten kanske inte skulle skada? Right? Men så har jag förstått att detta forum är för just för nazister och högerextremister i allmänhet så intelligens torde man inte förvänta sig här.

Från en konstervativ MEN intelligent människa.

John Berg sa...

Björn:

"Motivet til ett brott är ju alltid det som rätten måste bedömma och det är en väsentlig skillnad om du slår ner någon för att han "förolämpade din flickvän" eller för att du såg honom kyssa sin pojkvän."

Nej, ingen skillnad alls. En domstol ska utdöma en straffpåföljd i nivå med gärningens skadeverkan och inte utgående från gärningsmannens eventuella politiska motiv. Gärningsmannens politiska inställning ska inte spela någon roll alls, ty en gärningsman ska dömas utgående från sin gärning, inte utgående från sin politiska sympati. I fallet ovan föregicks aktuell händelse av en förolämpning av mannens flickvän, vilket borde anses utgöra en provokation från brottsoffrets sida. På så vis finns en viss skillnad fallen emellan, men inte beroende på politiska motiv. Om en gärningsman valde att misshandla en annan person på grund av personens hudfärg, sexuella läggning eller kön ska inte spela någon roll. Handlingen ska bedömas utifrån skadeverkan, inte utifrån gärningsmannens eventuella bakomliggande politiska motiv.

"Lite ärlighet i debatten kanske inte skulle skada? Right? Men så har jag förstått att detta forum är för just för nazister och högerextremister i allmänhet så intelligens torde man inte förvänta sig här."

Min blogg torde inte vara ett tillhåll för "nazister och högerextremister". En lika simpel som ful taktik från din sida att försvara gayrörelsens odemokratiska politik genom framföra en falsk beskyllning.

Anonym sa...

Om en kommunist/socialist begår ett egendomsbrott/stöld ska han då straffas hårdare?? Om en miljöpartist ägnar sig åt så kallad civil olydnad för att stoppa ett vägbygge ska han då straffas hårdare?? Om en "fredsaktivist" olovligen tar sig in på en vapenindustris område?? Dessa fall bör ju också i konsekvensens namn bedömas hårdare??


olof den andre

Anonym sa...

Anonym, hmmm...vi pratar inte om vem som begår det eventuella brotett utan motivet till detsamma....

Du snurar runt det.

Det är en väsentlig skillnad om du Anoynym rånar Mr X för att du vill ha MR X pengar eller om du rånar Mr Homo X för att du hatar hans och gruppens homosexuellas läggning och vill skrämma, hata och hota dess existens och inte primärt för pengarna....

Skillnaden mellan hatbrott och brott som ni höger exremister/fascister inte vill se.

Från en äkta konservativ men samtidigt intelligent medborgare.

Anonym sa...

För att vara intelligent så brister läskunnigheten och perceptionen betänkligt..

Jag förtydligar mig därför ;

Om en miljöpartist på grund av att han hatar den fria indviduella rörligheten ägnar sig åt att sabotera ett vägbygge, Är inte det då ett hatbrott?? Bör det då inte bestraffas hårdare??

olof den andre

Anonym sa...

Olof den andre, så...vägar är i Sverige regelmässigt utsatta för våld och sabotage på grund av att folk hatar vägar?

ditt resonnemang sviktar....

Anonym sa...

Ja vad hette vägbygget som angreps i Stockholm, Norra Länken?? Var det förra sommaren som några så kallade fredaktivister tog sig in på Saabs område?? ?? För övrigt har inte Frekvensen av en företeelse alls att göra med om resonemanget är principiellt giltigt.

Stölder som begås av socialistiskt inspirerade personer sker ju antagligen dagligen, där har du ju en tydligare förekomst om det nu inte går att diskutera principeilla frågor med dig utan att volymerna är ungefär desamma. Ska jag tolka dig så att eftersom stölder är ännu mer frekventa så bör de alltså bestraffas hårdare??

olof den andre

Anonym sa...

Du fattar inte, Olof den andre!

Vi pratar männskliga rättigheter. Rättigheten att få vara sig själv.

Ok, tillbaka till legoklossarna.

Alla legoklossar har 6 stycken piggar och är rektangulära.

Ingen har någonsinn sett en legokloss som ser ut på annat sätt.

Sedan kommer en legokloss som har 7piggar och är oval....

Hjälp!!!

Nu vill alla legoklossar som har 6 piggar och är rektangulära ta bort den konstiga...han hör liksom inte hemma....

och ger dom sig på den 7 piggade ovala legoklossen så är dom givetvis inte hatiska för det, dom är ju bara "normaliserandehatiska" och det måste ju vara fint....

Gahhhhhh

Ge up Adolf, Sorry, Olof....

Anonym sa...

ja den sjunde legoklossen passar juinte i hop med de andra och har egnetligen ingen funktion i legobyggandet annat än som ren utsmyckning... mycket träffande liknelse där björn, verkligen.

Men fortfarande har du inte svarat på om socialister som stjäl, alltså ägnar sig åt egendomsrubbning, bör straffas hårdare än andra, och om inte ,...varför det i så fall.??


olof den andre

Anonym sa...

Kan någon svara på frågan om varför de politiskt motiverade upploppen och vandaliseringen i Stockholm respektive Malmö i dag inte skulle vara hatbrott?

olof den andre