tisdag, september 22, 2009

Feministisk porrfilm vanärade Sverige utomlands

Jag läste om Cissi Elwins försvarstal gällande Dirty Diaries. Dirty Diaries utgjorde ett porrfilmsprojekt med feministiska förtecken. Nej, jag skämtade inte med er. Svenska Filminstitutet investerade en halv miljon kronor av våra skattemedel i ett feministiskt porrfilmsprojekt. Man ska dock inte vara negativ. Dirty Diaries borde väl i alla fall duga som pausunderhållning mellan porrfilmerna på betalkanalerna och därigenom inbringa en och annan krona tillbaka till skattebetalarna. Vetenskapsrådets satsning på genustrumpetforskning torde i gengäld aldrig gå att göra ogjord. Vetenskapsrådet slängde med andra ord pengarna i sjön med en gång.

Cissi Elwin:

"Det har skapat uppståndelse över halva världen, genererat mängder av artiklar och blivit ämne för en sketch hos tv-värden Conan O'Brien i amerikansk tv."

Bregrep inte Elwin att O'Brien med flera gjorde oss till åtlöje? Av vilken anledning trodde Elwin att O'Brien anspelade på Dirty Diaries i en sketch i en talkshow? Svenska Filminstitutets chef verkade överhuvudtaget inte förstå omvärldens reaktion.

Cissi Elwin:

"Jag brukar inte recensera film, men det är ett enormt spännande projekt."

Jättespännande, verkligen. Inte nog med att man ska behöva uthärda feminismen i Sverige, i fortsättningen ska man behöva skämmas utomlands också. Jag som trodde att vi skulle klara av att hålla god min i internationella sammanhang, men icke. Feministerna ska givetvis vanära Sverige även internationellt. Moderaternas kulturminister Lena Liljeroth verkade inte ha någonting att invända i ovanstående fall. Vem väntade sig en moderat reaktion på genusvansinnet? Inte jag i alla fall.

Apropå Dirty Diaries. Jag hittade ytterligare information om filmprojektet.

FilmNyheterna:

"Dåvarande kortfilmskonsulenten Anne-Marie Söhrman Fermelin gav projektet 350 000 kronor i produktionsstöd. Nuvarande kortfilmskonsulenten Andra Lasmanis utökade stödet med 150 000 kronor eftersom Mia Engberg ansåg att det svåra och känsliga ämnet krävde ytterligare variationer och därför måste bli längre. Filmerna är nu sammanlagt 100 minuter och det totala stödbeloppet är 500 000 kronor."

"...utökade stödet med 150 000 kronor eftersom Mia Engberg ansåg att det svåra och känsliga ämnet krävde ytterligare variationer...". Underbart, vilken blåsning!

FilmNyheterna:
Pornografi ur feministisk synvinkel

Göteborgs-Posten:
Filminstitutet förklarar stödet till porrfilmsprojekt

Inga kommentarer: