tisdag, januari 12, 2010

Könskvotering i ett nötskal

Jag vet inte längre om jag ska skratta eller gråta åt jämställdhetsskojeriet i vårt arma land. Regeringens högskole- och forskningsminister Tobias Krantz presenterade sig nyligen som en ny stjärna på feministhimlen i och med hans debattartikel i Dagens Nyheter. Anledningen? Högskoleregleringens könskvotering visade sig diskriminera medborgare med anledning av medborgarnas könstillhörighet. Vilken överraskning, inte sant? Dra mig baklänges på Feministiskt initiativs lila valbyrå!

Tobias Krantz:

"Då en absolut majoritet av alla sökande med toppbetyg till flera populära utbildningar är kvinnor har det inneburit att män fått förtur eller kraftigt förbättrade chanser att komma in. Nu tar vi bort den form av kvotering som positiv särbehandling utgör ur högskoleregleringen. Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor, skriver Tobias Krantz"

Könskvotering i ett nötskal, med andra ord.

Tobias Krantz:

"Gällande regelverk slår därmed helt ojämlikt. Förra året var det i princip uteslutande kvinnor, 95 procent av det totala antalet, som arbetat hårt för att komma in på sina drömutbildningar som utestängdes på grund av sin könstillhörighet."

"Gällande regelverk slår därmed helt ojämlikt..." Jag tolkade Krantz förvirrade utspel som att könskvotering måste vara statistisk jämställd. Man vill alltså inte bara kvotera in medborgare utifrån könstillhörighet utan även åstadkomma en jämställd könskvotering överlag. Goddag yxskaft!

Tobias Krantz:

"Men pengar öronmärks också för särskilda jämställdhetsprojekt. Delegationen för jämställdhet i högskolan delade förra året ut 25 miljoner kronor till 14 lärosäten samt Sveriges förenade studentkårer (SFS) för projekt som syftar till att bryta dagens mönster."

Åh nej. Inte en till jämställdhetsdelegation, inte ett till slöseri med skattemedel. Ska regeringens vansinnesprojekt i form av "delegationer" aldrig ta slut? Ni minns väl Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt och Feministiskt initiativs bidragsmygel? Aktuell delegation gav Feministiskt initiativ 400 000 kr i "etableringsbidrag", vilket i sammanhanget torde vara att betrakta som partistöd. Pengarna återkrävdes aldrig, trots delegationens uppenbara regelbrott. Delegation torde vara en svenska språkets nya synonym till förskingring.

Jag ska dock inte såga Krantz debattartikel längs fotknölarna, ty han förmedlade även en positiv nyhet.

Tobias Krantz:

"Nu tar vi bort den form av kvotering som positiv särbehandling utgör ur högskoleregleringen."

Underbart! Nu ska Krantz bara mäkta med att lämna in sin avskedsansökan också så torde ordningen vara återställd, åtminstone tills genusskojarna i Sveriges rödgröna genusröra tillåts ta plats i Rosenbad.

Dagens Nyheter:
”Positiv särbehandling på högskolan avskaffas”

Expressen:
Könskvotering inom högskolan stoppas

Tidigare inlägg i samma tema:
Fel att bevilja Feministiskt initiativ etableringsbidrag

1 kommentar:

Anonym sa...

Glöm inte att enda skälet de ville ha bort kvoteringen var ju för att plötsligt kunde män utnyttja den för att komma in på kvinnodominerande program.
Men då var det diskriminering.

Alltså, den dagen män lär sig göra barn kommer vi göra oss av med kvinnorna och med det all deras brist på logik.

De ville ju ha kvotering så de kunde utnyttja det men det var inte lika kul när det funkade emot dem.