fredag, december 30, 2005

Styckmordet i Halmstad

www.bonnierfakta.se:

"Lennart Norén, Marcus pappa, ger i Styckmordet i Halmstad sin version av den ofattbara tragedi som drabbat familjen. Han beskriver hur en älskad son rycks bort på det mest bestialiska vis och hur familjen efter mordet får utstå en serie kränkningar från samhället – från smutskastning av Marcus i media till regeringens benådning av den man som erkänt mordet. Berättelsen är en obehaglig och hisnande resa genom det svenska rättssamhället, som tycks ha vänt brottsoffren ryggen."

Lennart Norén framhöll nyligen i SVT24:s program Studio 24 fyra huvudsakliga skäl till att hans familj upplevde sig kränkta, nämligen bokstavligen följande:

1. "Mordet, styckningen och skändningen av kroppen"
2. "Sensationsjournalistikens behandling av fallet"
3. "Rättsväsendets delvisa misslyckande då i att skipa rättvisa"
4. "Benådningen, en person blir till slut dömd för dråp och efter en relativt kort tid så blir den mannen benådad på grund av sjukdom"

I Studio 24 hävdade Norén också att "min uppfattning är att det finns ingen riktig rättvisa, det är så, det är någonting som haltar, vi har ett ofullkomligt system, rättsystemet klarar inte av att skipa rättvisa". Jag uppfattade Noréns utspel som en frän kritik av Sveriges rättssystem.

Inga kommentarer: