torsdag, december 29, 2005

Kritik mot Sveriges rättssystem i Studio 24

Lennart Norén, pappa till mördade Marcus Norén, medverkade i Studio 24:s senaste sändning. Lennart framförde kritik mot Sveriges rättssystem, vilket han hävdade kränkte hans familj i samband med åtalet mot hans sons banemän. Titta på SVT24:s sevärda intervju med Lennart Norén via nedanstående länk. Aktuell intervju återfinns 24:24 in i onsdagens program.

SVT24, Studio 24:
Mördade Marcus Noréns far berättar

3 kommentarer:

Lucio och Ross sa...

Väldigt intressant inlägg, keep up the good work!

Gå gärna in på www.rossochlucio.blogspot.com, två framtida studenter som behandlar allt...

Anonym sa...

Jag har träffat pappan och även läst hans bok. Däremot såg jag inte programmet nu.

Det jag tycker är viktigt när det gäller pappans kritik är också att han kritiserar hur kvällstidningarna skapar "hetsjakt" på nämndemän utan att redovisa relevanta uppgifter.

Pappan anser ju att familjen kränkts på många sätt, men lyfter också fram där han tycker att rätten gjort en juridisk rätt bedömning, om än kränkande.

John Berg sa...

I SVT24:s Studio 24 uttryckte Norén ingen egentlig sympati med förekommande nämndemän. Däremot framhöll han fyra huvudsakliga skäl till att hans familj upplevde sig kränkta, nämligen bokstavligen följande:

1. "Mordet, styckningen och skändningen av kroppen"

2. "Sensationsjournalistikens behandling av fallet"

3. "Rättsväsendets delvisa misslyckande då i att skipa rättvisa"

4. "Benådningen, en person blir till slut dömd för dråp och efter en relativt kort tid så blir den mannen benådad på grund av sjukdom"

Noréns andra påstående inkluderade måhända din påstådda "hetsjakt" mot nämndemän, även om så ej framgick i SVT24:s intervju. I Studio 24 hävdade Norén också att "min uppfattning är att det finns ingen riktig rättvisa, det är så, det är någonting som haltar, vi har ett ofullkomligt system, rättsystemet klarar inte av att skipa rättvisa". Jag uppfattade Noréns utspel som en frän kritik av Sveriges rättssystem.