fredag, november 23, 2007

Sveriges vetenskapshora

Uppsala universitets spåkärring Eva Lundgren medverkade i dagens nätupplaga av Svenska Dagbladet. Lundgren gjorde ett antal utspel som gränsade till ren komik från spåtantens sida.

Eva Lundgren:

"Jag har aldrig strävat efter att, som många andra, forska om politiskt korrekta ämnen på ett politiskt korrekt sätt. Hade jag gjort det så hade jag ångrat mig idag, men jag har aldrig prostituerat mig vetenskapligt."

Lundgrens forskning skrämde säkerligen slag på makthavarna, not! Lundgren torde vara en vetenskapshora i regimens ledband.

Eva Lundgren:

"Hennes mest kontroversiella forskning – av många – handlar om rituella övergrepp där några barn har berättat för henne om offerceremonier. Hon säger att hon även har varit observatör i satanistiska grupper och att hon och en kollega en kväll tvingades fly eftersom de var övertygade om att de själva skulle utsättas för övergrepp."

Ja, vad ska man säga, Sveriges Indiana Jones?

Svenska Dagbladet:
Kontroversiell professor fyller 60

Tidigare inlägg i samma tema:
Lundgrens genusvetenskapliga forskning underkänd

5 kommentarer:

Anonym sa...

Att kalla någon för "vetenskapshora" och "Indiana Jones" och tro att man för en "debatt" ger ett pinsamt intryck. Men ett bra exempel på hur internet förråar det offentliga samtalet.

John Berg sa...

Om du vill ta del av en saklig granskning av Eva Lundgrens pseudovetenskapliga forskning så fanns tidigare Uppsala universitets granskning av Lundgrens forskning att ta del av via universitetets hemsida. Idag måste man efterfråga aktuell granskning då pdf-filen inte längre finns att tillgå på ursprungliga adress.
Dagens Nyheter skrev en artikel med anledning av granskningens slutsats. Observera att även om man friade Lundgren från anklagelserna om ohederlighet så underkände man hennes forskningsmetodik. Oberoende forskare ansåg att hon avvek från god vetenskaplig sed.

Dagens Nyheter:

"Men de har funnit mycket stora brister i hennes forskning inom de områden där hon har blivit som mest uppmärksammad."

Dagens Nyheter, Eva Lundgren kritiseras med firas:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=503217

John Berg sa...

En artikel på samma tema finns att läsa på föreningen Vetenskap och Folkbildnings hemsida, författad av Fredrik Stjernberg docent i teoretisk filosofi.

Vetenskap och Folkbildning, Om debatten kring Eva Lundgrens forskning:
http://www.vof.se/folkvett/20062om-debatten-kring-eva-lundgrens-forskning

Anonym sa...

Att forskare kan bedömas på olika sätt och kritiserar varandra är ingen ursäkt för en term som "vetenskapshora". Hur definerar du en "vetenskapshora"? Även om det finns fel i EL:s metod, som du anser, på vilket sätt är temen "hora" berättigad i sammanhanget?

John Berg sa...

Jag kallade Lundgren vetenskapshora med anledning av hennes uttalande, "har aldrig prostituerat mig vetenskapligt".
Lundgrens politiska forskning torde i folkmun utgöra vetenskaplig prostitution. Nej, jag ids inte definiera vetenskaplig prostitution.