tisdag, augusti 26, 2008

Liza Marklunds elallergi

Expressen publicerade nyligen en krönika av tidningens nygamla medarbetare Liza Marklund. Marklunds senaste krönika fick mig att tvivla på hennes sinnestillstånd. Jag trodde inledningsvis att Marklunds artikel utgjorde ett försök att visa prov på en humoristisk ådra. Jag bedrog mig dock, ty Marklund skämtade aldrig, vilket framgick allteftersom i hennes krönika. Vad som fick mig att tro att Marklund skämtade? Ni ska givetvis bli informerade om Marklunds senaste infantila utspel. Jag vill bara råda mina läsare att sitta ned på en stol dessförinnan, ty Marklunds krönika fick mig nämligen att nästan trilla omkull av skratt. Marklund ådrog sig nämligen en sjukdom en gång i tiden. Hon drabbades av partiell förlamning och blev svimfärdig. Vilken sjukdom led Marklund av? Hjärntumör? Demens? Utbrändhet? Nej, icke, Marklund led av elallergi. Marklund berättade i sin senaste krönika i Expressen att hon utvecklade elallergi i samband med att hon skrev på en roman. Datorns hårddisk gav henne känselbortfall och yrsel. Marklund stängde in sin hårddisk i ett skåp, sanerade sin bostad och avskärmade all elektronik i hemmet från elfält. Sveriges deckardrottning insåg dock inte att patriarkatet låg bakom alltihop genom att utveckla ojämställd elektronik, vilken gav upphov till Marklunds symptom. Jag vill avslutningsvis råda Marklund att söka psykvård, ty Marklund torde inte vara frisk i huvudet.

Liza Marklund:

"Ett par år senare satt jag skrev nästa roman, ”Sprängaren”, och märkte sakta hur golvet började gunga. Det kantrade helt enkelt, särskilt när jag ställde mig upp efter ett längre skrivpass. Ibland snurrade hela världen. Jag blev extremt illamående, det hände att jag ramlade. Att stå upp och blunda var det inte tal om."

"Två timmar senare hade jag full sjögång igen. Det var då jag fattade. Det var datorn som gjorde mig sjuk.
Insikten var förfärlig.
Försäkringskassan klassade mig som arbetsskadad och utredde åtgärder för min framtid. Sjukpensionering var den troligaste.
Själv mådde jag bättre så snart jag stängt av datorn. Jag skaffade en gammal skrivmaskin, och på den skrev jag första halvan av ”Studio sex”.
Sedan kom Försäkringskassan tillbaka med ett
erbjudande: jag kunde få prova en särskild bildskärm, specialbyggd av en expert, som inte gav några elektroniska eller magnetiska växelfält."

Hoho, någon hemma?

Tiina Rosenberg fick ett frispel på Lunds universitets promoveringsmiddag häromsistens, Liza Marklund ådrog sig alltså elallergi, vem ska bli nästa man till rakning? Mona Sahlin? Thomas Bodström? Nej, Claes Borgström givetvis, han gick nästan igenom isen redan i samband med att Dagens Nyheter publicerade hans debattartikel om svenska talibanmän. Genusstollarna Borgström, Bodström och Sahlin ska även troligen regera Sverige nästa mandatperiod och således också avgöra landets familjepolitik. Hjälp!

Expressen:
Liza Marklund: Myndigheterna struntar i elfältens faror

Tidigare inlägg i samma tema:
Tiina Rosenbergs frispel på Lunds universitets promoveringsmiddag
Tiina Rosenbergs sanslösa försvarstal med anledning av hennes frispel på Lunds universitets promoveringsmiddag

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att hon mer eller mindre erkänner bedrägeri när hon säger att hon var sjukskriven författare men skrev en halv roman...

Just det här med att man inte står ut med hårddiskar har jag faktiskt en kompis som drabbats av. Men det verkar inte vara strömmen utan själva ljudet som är problemet. Jag störs inte, jag hör inte något störande ljud, men han beskriver det som att det tjuter i öronen. Han säger att hårddiskar från Quantum är värst. Dom tål han inte, och det läskiga är att han faktiskt kan höra om en hårddisk är från Quantum eller inte. Värst är dom som är ca 10 år gamla, säger han. Nu har dom blivit tystare. Kanske har dom börjat låta mindre eller så hör han sämre, det vet jag inte.

Men att VISSA hårddiskar stör VISSA människor tror jag absolut på. Sedan tror jag det handlar om ljud och inte el. Troligen handlar det om något högfrekvent ljud som dom flesta människor inte hör men som vissa människor, typ Marklund, kan uppfatta.

John Berg sa...

vmm:

Ljudöverkänslighet torde inte vara någon nyhet, men Marklunds elallergi måste vara en vetenskaplig sensation. Marklund borde misstänka psykiska problem och inte anklaga en stackars hårddisk. Om hon led av elallergi, av vilken anledning behövde hon bara flytta datorns hårddisk och inte övriga datorn? Datorns bildskärm borde väl exempelvis ge upphov till ett elfält? Din förklaring om ljudöverkänslighet torde vara en logisk förklaring, medan Marklunds inställning utgjorde ett skämt. Vad vore att vänta av en feminist å andra sidan?

Anonym sa...

Vilket larvigt inlägg. Elöverkänslighet är förvisso ingen erkänd diagnos, och läkarvetenskapen antar att det kan röra sig om ett psykosomatiskt tillstånd och inte beror på elfälten som sådana. Men det finns många olika slags fält och många möjliga verkningar på kroppen, så det verkar lite oklokt att bara avfärda alltihop rakt av. De flesta har ju också träffat folk som har besvär av olika slag i samband med datorer. Kanske beror det snarare på ljudet, kanske på helt andra saker. Men även om det vore psykosomatiskt så är det förstås inte detsamma som att personen vore knäpp.

John Berg sa...

Rambo:

"...så det verkar lite oklokt att bara avfärda alltihop rakt av."

Marklund om någon torde inte vara klok. Hennes pseudovetenskapliga resonemang imponerade föga. Jag avsåg alltså Marklunds elallergi och inte hennes sedvanliga feministiska resonemang, vilka förvisso också torde vara att betrakta såsom pseudovetenskapliga.