måndag, februari 18, 2008

Maciej Zaremba om queerteori

Dagens Nyheter publicerade ännu en artikel om universitetsväsendets demokratiproblem.

Dagens Nyheter:

"Vill vi leva i en dokusåpademokrati där ingen står för något av rädsla för att... vara annorlunda? Om inte Lärarhögskolan rymmer det öppna samtalet, var skall det rymmas då?"

En berättigad fråga naturligtvis. Dagens Nyheters Maciej Zaremba beskrev även queerteorin som en teori bland alla andra. En beskrivning som förmodligen förargade en och annan radikalfeminist.

Dagens Nyheter:

"Men för att göra konflikten rättvisa måste vi först säga något om queerteorierna. Liksom andra teorier är de antaganden om verkligheten. Men för en del människor är queer något mycket större: en hel världsbild, en livskänsla, en identitet, ja - nästan en religion."

Inte nästan en religion, utan i allra högsta grad en religion. Åtminstone i många radikalfeministers ögon. Avslutningsvis återgav Zaremba högskolans definition av kränkning.

Dagens Nyheter:

"Definitionen av kränkning", säger hon, "är att den som känner sig kränkt definierar om han är kränkt eller inte. Då kan inte ord stå mot ord."

Vad ska man säga?

Dagens Nyheter:
Tyst i klassen
Först kränkt vinner

1 kommentar:

Anonym sa...

Fundamentalism är vedervärdigt oavsett om fundamentalisten är feminist.

Eller antifeminist.

Queerteori utan fundamentalism är däremot jättespännande och tankeväckande och ofta (givetvis inte alltid) väl underbyggd.

Testa nån gång, cute guy.