torsdag, juni 10, 2010

Varför ska man stödrösta på Sverigedemorkaterna i riksdagsvalet 2010?

Jag tog del av SCB:s majmätning, vilken påstås förutsäga alla valresultat sedan 1973. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vann SCB:s opinionsmätning med 50,2 procent av rösterna medan regeringspartierna tog hem ynka 44,2 procent av väljarstödet. En intressant detalj i sammanhanget torde vara övriga partiers väljarstöd i SBC:s majmätning. Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ ingick i gruppen "övriga".

Statistiska centralbyrån:

"Övriga partier skulle vid val i maj få 5,7 (±0,5) procent av rösterna. Bland övriga partier är Sverigedemokraterna klart störst. Partiet skulle få 3,9 (±0,4) procent av rösterna i maj. I resterande del av gruppen övriga partier dominerar Piratpartiet."

Ännu ett feministiskt valfiasko på gång? Feministiskt initiativs kräftgång i allmänna val tycks tack och lov hålla i sig. Jag mottog med glädje Feministiskt initiativs förväntade valnederlag. Dessvärre tycks Mona Sahlin och med största säkerhet även Claes Borgström inta Regeringskansliet i Rosenbad. Alliansen torde inte övervinna socialisternas försprång på hela 6 procentenheter innan riksdagsvalet, men om Sverigedemokraterna ökade några ynka promille vore saken en annan. I sådana fall skulle Sverigedemokraterna bli ett riksdagsparti och socialisternas övertag således krympa till någon enstaka procentenhet. Ett scenario som förvisso torde kräva SD:s passiva stöd till en borgerlig regering, men vad vore alternativet? Mona Sahlin vill inte befatta sig med Sverigedemokraterna och SD torde inneha en liknande inställning till Sahlin med anhang.

Om några promille av Sveriges borgerliga väljare skulle stödrösta på Sverigedemokraterna torde SD ta plats i Sveriges riksdag och även med viss sannolikhet bli tungan på vågen i svensk politik. Därmed skulle man med största säkerhet erhålla ännu en borgerlig mandatperiod om nu Sahlin inte skulle ta en längre tids timeout för att sedan i äkta politikerstil göra en pudel och bjuda in SD till förhandlingsbordet. En föga trolig utgång till följd av en sverigedemokratisk vågmästarroll. En röst på Sverigedemokraterna torde med andra ord med största säkerhet utgöra en indirekt röst på en borgerlig regering även nästkommande mandatperiod. Sveriges alla borgerliga väljare borde måhända ägna Sverigedemokraternas en tanke på valdagen 2010. Om inte, säg hej då till en borgerlig regering nästa mandatperiod. Åtminstone om man ska tro SBC:s majmätning, vilket man borde alltsedan 1973.

Statistiska centralbyrån:
Partisympatiundersökningen maj 2010

Expressen:
SCB: De rödgröna vinner valet i höst

Aftonbladet:
SCB: Klar ledning för de rödgröna

Svenska Dagbladet:
Rödgröna störst hos SCB

Metro:
Rödgröna störst hos SCB

Dagens Nyheter:
Rödgröna störst hos SCB

Inga kommentarer: